Vreemdgaan

Vreemdgaan is een soort van zelfontdekking. Ester Perel

‘Één kopje koffie, graag. En een pruim-perentaartje,’ voegt ze er haastig en gretig aan toe. De ober glimlacht en loopt op zijn dooie akkertje terug naar de keuken van het restaurant. Waarom zou hij zich haasten? Er zitten slechts twee dames op zijn terras, elk aan haar eigen tafeltje. De dame van het pruim-perentaartje sluit haar ogen en laat zich koesteren door de najaarszon. Wat is ze blij dat ze heeft doorgezet! Toen haar man op het laatste moment niet mee ging naar het Betuwse vakantiehuisje, had ze overwogen om de boel maar af te blazen. Maar toen ze vanmorgen de gordijnen van haar huisje opentrok om uit te kijken over een wei vol grazende schapen en er als bonus ook een vlucht gakkende ganzen overtrok, was er zomaar vanuit het niets een golf van geluk door haar getrokken.
Hier zit ze dan toch maar op dit zonovergoten terras in Buren. Vanmorgen was ze op haar fiets gestapt om helemaal haar eigen route te bepalen. En ze had hem gevonden, die route. Wat had ze genoten, zelfs toen bleek dat ze een afslagje had gemist en iets om moest rijden.
‘Alstublieft, mevrouw. De taart is nog warm, hij komt net uit de oven,’ hoort ze opeens een stem.
Wanneer ze haar ogen opent, ziet ze alweer een glimlach op het gezicht van de jonge ober.
‘Geniet er van,’ voegt hij er aan toe.
Op het moment dat ze haar vorkje in het gebak prikt, trekt er opnieuw een siddering van geluk door haar lijf. Ze kijkt naar het tafeltje voor haar. Één koffie, één gebakje. Alleen voor haar. Ze laat de vruchten van het gebak over haar tong rollen, langs haar verhemelte glijden. Ze wist niet dat ze zo grenzeloos kon genieten. Het voelt als vreemdgaan, maar dan zonder schuldgevoel.
Wanneer ze later die dag de eigenaar van het huisje tegen het lijf loopt, en hij vraagt wanneer haar man arriveert, haalt ze haar schouders op. ‘Samen is toch een stuk gezelliger dan alleen,’ voegt hij er indringend aan toe. Ze knikt en humt een neutrale hum voordat ze naar haar huisje loopt. Vastbesloten om te blijven genieten van haar laatste dag alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *