Mallemolen

Landen die elkaar beschieten met raketten en fragiele verhoudingen op scherp zetten. Robotarmen die 24 uur per dag doen wat wij mensen al lang niet meer kunnen. Aardwarmte, waarvoor de aarde als een gatenkaas doorboord wordt. Drones, Internet, dark Internet, Cambridge Analytics. Wat weten ze van u, wat weten ze van mij? Nieuws, fake nieuws, weet iemand nog het verschil? Mannen die vrouw willen worden en vrouwen die juist man willen zijn. Weet iemand nog het verschil? Misschien zijn we straks allemaal genderneutraal met een ingeplante chip met daarop onze persoonsgegevens, ons banksaldo, onze goede daden maar ook ons electronisch strafblad. Technologische ontwikkelingen. Waar zijn ze voor? Waar leiden naar toe?

Steeds vaker denk ik ‘ho, stop!’ Laten we nu eerst déze wereld begrijpen voordat we alweer een nieuwe creëren. Maar we kunnen niet stoppen. Het enige wat we kunnen doen is zelf stil gaan staan. Ons terugtrekken onder een dikke boom, wat voor ons uit staren over een rustig kabbelend meertje, en luisteren naar het gekwinkeleer van de vogels. Ik denk dat ik precies dat maar eens ga doen vandaag. Maar niet te lang, want anders begrijp ik de wereld helemaal niet meer als ik terug kom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *